sarp çok yakın arkadaşım olmasına rağmen, zuhal teyze ile henüz yüz yüze tanışamadık. ama sarp’ın anlattığı her şey onun fotoğraflarıyla örtüştüğünde anlam kazanıyor tabii.
zuhal teyze’nin çoğu fotoğraflarını babası çekermiş. tüm çocuklarını bebeklikten itibaren çekip, kendisi tab edermiş. sarp’ın deyimiyle ‘profesyonel bir amatör’.
zuhal teyze 1959-1962 yıllarını babasının tayini nedeniyle manisa’da geçirmiş. bu vesikalık da o dönemden.
yine aynı yıllarda manisa. arkadaki kuaför tabelası zuhal teyze’nin annesi sabahat hanım’ın dükkanına ait. sarp’ın anneannesi sabahat hanım o dönemde manisa’nın en popüler kuaförlerinden. akın akın müşteri gidermiş, çünkü kadınlar sabahat hanım’a bayılırlarmış. bu iki parçalı kıyafetin modelini zuhal teyze kendisi çıkarttığını ve terziye diktirdiğini eklemiş.
zuhal teyze de aynı yıllarda sadece saçını kestirmek için annesine gidermiş. bir de zaman zaman dükkanda yardımcı olmaya…
Bu arada şöyle bir bilgi:
annem manisa tarzanı’nı sokakta görürmüş sürekli. teyzemle annem nedense çok korkarlarmış ondan. “yaz kış çıplak ayakla, saç sakal birbirine geçmiş dolaşırdı,” diye anlatıyor. üzerindeki kıyafet yine annemin bir terziye siparişi. “o dönemler tüm kıyafetlerimizi kendimiz tasarlar, kumaşlar satın alır, diktirirdik,” diye ekliyor.
1965 sonrası. karadeniz ereğli’deler. ereğli demir çelik dönemi. o dönemde kızlar çok daha kısa etekler giyermiş. “ama babam en fazla bu kadarına izin veriyordu,” demiş zuhal teyze. buradaki tüm parçalar hazır bir butikten satın alınmış o dönemde. genelde alışveriş için de ankara’ya gidermiş. bu kıyafet de komple ankara’dan…
yine karadeniz ereğli. üzerindeki bluzu zuhal teyze kendi tasarlayıp diktirmiş. pantolonu ise adını hatırlamadığı bir butikten satın almış. 60’lı yıllarda amerikan filmlerindeki ve o dönemin moda dergilerindeki kızlara özenerek giyinirlermiş. saçlar da aynı şekilde. sarp’ın da favorisi bu fotoğraf.
nişan fotoğrafı. ankara. uzun nişan elbisesi karadeniz ereğli’de bir terziye özel siparişle yaptırılmış. kumaşı ankara’dan alınmış. model yine zuhal teyze’ye ait. ben nedense renginin pudra pembesi olduğunu düşündüm. (doğruymuş)
1980’lerin başı. ankara’da eğlence geceleri. “babamla iş hayatının stresini atarlarmış, en kral gazinolarda zamanın en ünlü assolistlerini izleyerek,” diyor sarp. üzerindeki kar tanesi motifli trikoyu hazır almış. o dönem çok fazla fuları varmış, çünkü en favori aksesuarıymış. “halen daha tüm kıyafetlerini fularla tamamlıyor,” diyor sarp.
1983. yine ankara’dan bir gazino gecesi. üzerindeki tek parça elbise o zamanlar en büyük favorilerindenmiş.
burada olmayan, ama bizim de gördüğümüz çok fazla sayıda gazinoda çekilmiş fotoğrafı var zuhal teyze’nin. o dönemi biz göremedik, evet. ama -kendi annemden de biliyorum- annelerimiz ziyadesiyle tadını çıkarmış anlaşılan.