füsun teyze projeye dahil olmasını istediğim isimlerdendi. hem arda’dan dolayı hem de özellikle bir süre pakistan’da yaşadıkları için.
bilgiler çok net geldi kendisinden. yıl 1971, konya. üzerindeki ceket galatasaray-tünel arasındaki bir deri mağazasındanmış. “iki sene öncesine kadar vardı,” diye belirtmiş.
1973’te ankara’ya geçiyoruz. üzerindeki eteğin kumaşı o dönemin iyi kumaşçılarından menekşe ya da ayhan’dan. desen çok başarılı. nedense ben yeşil ağırlıklı olduğunu düşündüm renklerin. ama değilmiş. pembe, lacivert ve siyah çıktı.
1973 ankara’dayız yine. üzerinde osmanlı peşkirinden yapılmış bir elbise var. samanpazarı’nda karakoyunlu dükkanından alınmış. yerdeki halı da bence nefis bir parça.
1979’da pakistan’a, islamabad’a geçiyoruz. görev gereği birkaç sene orada yaşamışlar. üzerindeki kokteyl elbisesi kendi tasarımı. ayakkabılar ise goya’dan. bu arada aynı yıl pakistanlı fizikçi mohammad abdus salam bir nodel ödülü kazanmış.
siyasi gündem kadar sosyal yaşam da o dönem oldukça hareketli gibi duruyor. füsun teyze islamabad’da düzenlenen geleneksel kıyafetler defilesinde bu karede. kaftan kendisine ait. yıl 1980. aynı yıl sovyetler afganistan’ı işgal ettiği için amerika da pakistan’a askeri destek vermiş.
yine aynı yıl katıldığı bir kıyafet balosu için kendi tasarladığı bir kıyafet. fotoğraflar renkli olunca işin boyutu değişiyor tabii. belindeki aksesuar derviş boncuğuymuş. saçındaki aksesuar da yerli kadınların saçlarını örmek için kullandıkları aksesuarlardan. bu kıyafetle birinci olmuş. yine islamabad.
ve aynı yıl islamabad’da bir başka kostüm partisi. üzerindeki pardesü mudo’dan. esrarengiz bir hafiye izlenimi uyandırdı bende. arda’ya da ilham vermiş olabilir bu yetisi konusunda. onun da olayları çözme konusunda değişik bir zekası var zira. fotoğrafın en solundaki ikili ise arda’nın babaannesi ve dedesi.
ve benim favorim. 1984. sanki dergi için yapılmış bir editoryal çekim gibi duruyor. bu karede arda’nın halası meltem ile birlikte silifke taşucu’ndalar. arda’nın babaannesinin yaptığı batik kumaşlar var üzerlerinde. fotoğrafı çeken arda’nın babası. sanat yönetmeni ise halasının eski eşi, türsak vakfı’nın kurucularından vecdi sayar’mış. bu arada halasını birine benzetiyor olabilirsiniz, kendisi dizilerde ve filmlerde oynuyor. ismi meltem savcı.
arda der ki:
“daha bir sürü vardı 80’lerden, eledim onları, bunlar kaldı.”
bir başka bölümde de o kareleri koyarız. zaman bol.